Sterilisation af Hunde

På Vejle Dyrehospital foretages ofte sterilisation på hunde. Fordele og ulemper vurderes i hvert enkelte tilfælde i samråd med dyrlægen.

Sterilisation af en tæve foretages blandt andet for at sikre at tæven ikke bliver uønsket drægtig. Når tæven steriliseres kommer den ikke mere i løbetid og den får ikke løbetidsblødninger. Hanhunde vil efter en sterilisation ikke finde kønslig interesse i tæven og parringsforsøg vil fremadrettet normalt ikke forekomme. En tæves løbetid forekommer typisk to gange om året og er normalt af tre ugers varighed. I løbetidsperioden kan tævehunden ikke deltage i hundetræning ; bruges på jagt ; gå frit omkring i hjemmet / haven og vil normalt være udelukket fra pasning i hundepensioner.
Sygdomme i æggestokkene eller livmoderen som f.eks. livmoderbetændelse, cyster eller cancer er andre årsager til at der foretages en sterilisation af en tæve.

I ”gamle dage” anvendte man P-sprøjter (medroxyprogesteron) til de ½-årlig udsættelser af løbetiden. Da et ikke ubetydeligt antal at de behandlede dyr udviklede cancer i mælkekirtlerne (brystkræft) og/eller livmoderbetændelse er man nu om dage langt mere tilbageholdende med at anvende P-sprøjter.

Vejle Dyrehospital har derfor i flere år frarådet brugen af p-sprøjter til hunde. Kontakt gerne Vejle dyrehospital & Dyreklinik med henblik på en gratis snak om, hvorvidt sterilisation er den rigtige løsning I jeres tilfælde.

Tæver kan steriliseres fra de er ca. 20 uger gamle, men de fleste steriliseres når de er mellem første og anden løbetid. Enkelte hunde som bliver steriliseret tidligt kan udvikle tendens til urin inkontinens, hvilket dog kan behandles. En tidlig sterilisation, hvilket vil sige før den første løbetid vil statistisk minimere sandsynligheden for brystcancer senere i hundens liv.Hos nogle racer endda betydeligt.

Selve sterilisationen af hunden:

På operationsdagen skal hunden helst faste fra midnat, men bør hele tiden have adgang til frisk vand. Hvalpe under 6 måneder må gerne have adgang til foder indtil ejeren står op om morgenen. I forbindelse med indlæggelsen, der foregår mellem kl. 08.00 og kl. 09.00 , foretager en af dyrlægerne en almindelig sundhedsundersøgelse. Samtidig aftales det med en af veterinærsygeplejerskerne, hvornår hunden kan hentes igen. Hvis man gerne vil have det, så ringer vi gerne umiddelbart efter den veloverstået operation.

Inden operationen gives hunden en lille beroligende og en smertestillende injektion. Derefter ilægges der et venflon (en plastkanyle) i et af blodkarene på et af forbenene. Dyrlægen indgiver et sovemiddel via dette venflon direkte i blodet. Hunden falder derefter i søvn efter blot 3 sekunder. Derefter intuberes (= en lille plastsonde placeres i luftrøret) hunden og bedøvelsen fortsætter under anvendelse af et meget sikkert bedøvelsesmiddel : isoflouran eller sevoflouran. Der tildeles ilt og hunden monitoreres (overvågning/måling af ilt- og hjerteballance) under hele bedøvelsesforløbet.

(Klargøringen af patienten foregår som beskrevet under sterilisation af katte).

Den opererende dyrlæge iklædes dernæst sterilt operationstøj efter helt bestemte hygiejnemæssige regler.

Åbningen til bughulen syes i 3 vævslag. Først i bughinden/muskulaturen, derefter i underhuden og til sidst i selve huden. Huden syes indefra (intracutant syning) således at der ikke er løstsiddende hudtråde som kan generer hunden efter operationen. Nogle gange placeres desuden en ganske lille forstærknings tråd som selv forsvinder efter ca. 14 dage.Der udarbejdes inden operationen afsluttes en smerteplan for det aktuelle dyr, hvilket oftest indebærer at hunden skal have smertestillende behandling i to til tre dage efter operationen.

Ofte gives der umiddelbart efter operationen laser terapi , hvilket er medvirkende til en hurtigere såropheling.

Opvågningen foregår i rolige og varme omgivelser og dyret overvåges altid af en af vore veterinærsygeplejersker. Det er vigtigt, at hunden ikke er påvirket af bedøvelsen når den sendes hjem. Dette er baggrunden for at hunden oftest først hjemsendes om eftermiddagen. Den steriliserede hund skal holdes i ro de første dage efter operationen. Hunden må ikke løbe frit i skoven eller på stranden, men gerne gå stille rundt i en lukket have og/eller luftes i snor. Ejeren instrueres ved hjemsendelsen grundigt af en af dyrlægerne og vore veterinærsygeplejersker svarer meget gerne på eventuelle spørgsmål samt rådgiver om relevant fodring m.v. Der udleveres en sundhedsattest samt en skriftlig vejledning om eventuelle efterbehandlinger.

Da det anvendte suturmateriale er selvopløseligt, skal dyret normalt ikke til kontrol. Hvis noget bekymrer ejeren må man komme til gratis kontrol på Vejle Dyrehospital & Dyreklinik i op til 10 dage efter operationen, men inden for dyrehospitalets normale åbningstider.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.