Korsbåndoperation på hunde

Korsbåndsoperationer på hunde foretages ofte på Vejle Dyrehospital. Der er igennem tiderne blevet anvendt en lang række forskellige operations-teknikker til korrigering af denne lidelse.

Korsbåndsoperationer på hunde foretages, når det forreste ( og enkelte gange også det bagerste korsbånd ) er helt eller delvis revet over. Korsbåndenes funktion er at tilsikre en korrekt stabilitet imellem lårbensknoglen og underbenet. Hvis denne stabilitet ikke er til stede, vil der med tiden opstå brusk- og meniskskader på flere af knæets led-strukturer og dyret udvikler derefter gigt ( arthrose ) i området.

Dyrlægerne vil efter at have foretaget en omhyggelig halthedsundersøgelse og optagelse af relevante røntgenbilleder anbefale, hvilken operationteknik der bør benyttes i det aktuelle tilfælde.

På Vejle Dyrehospital anvendes overvejende to forskellige teknikker. Metoderne kaldes for henholdsvis en statisk stabilisering og en dynamisk stabilisering.

Ved den første som oftest benyttes til små lette dyr tilstræbes en stabilisering af knæet ved anvendelse af et eller flere “kunstige” ledbånd. ( Canine Cranial Cruciate Ligament Repair Anchor System ). Metoden er forholdsvis simple at udføre og forholdsvis billige.

TTA operation af hund

Den anden metode er den såkaldte : TTA metode ( som står for Tiberal Tuberosity Advancement). Ved denne metode foretages der en kirurgisk ændring af den vinkel der er imellem skinnebenets øverste ledflade og knæskallens senetilhæftning på den øverste del af skinnebenet.

Udførslen af dette kirurgiske indgreb neutraliserer det træk som normalt vil presse skinnebenet fremad. Metoden erstatter således ikke det ødelagte korsbånd , men gør det overflødigt. Denne operationsmetode anvendes typisk til dyr over 15-20 kg.

På Vejle Dyrehospital & Dyreklinik er vi blevet rigtig glade for TTA-operationsteknik. Operationen foretages altid af to dyrlæger samt mindst en veterinærsygeplejerske.

De ovenfor nævnte metoder betragtes idag som værende de bedste og udføres på de fleste større danske dyrehospitaler.

Genoptræning og rehabilitering

Langt de fleste hunde kommer sig rigtig hurtigt. Ofte tager de fint støtte et par dage efter operationen. I mange tilfælde foretager vi desuden supplerende laser-terapi, hvilket medfører en hurtigere opheling.

Vore uddannede veterinærsygeplejersker underviser / orienterer efterfølgende om korrekt genoptræning.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.

Hvis du har tillægsspørgsmål vedrørende korsbåndskirurgi på hunde (og katte)  eller ønsker oplysninger om anbefalinger vedrørende korrekt genoptræning, så kontakt gerne Vejle Dyrehospital  :  Alle hverdage : 8.00 – 17.00, på telefon: 7582 1600

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.