Knoglekirurgi på hunde

Knoglekirurgi er et af de fagområder Vejle Dyrehospital har opnået større kompetence i at udføre.

DyrlægeJesper Ørsnes Christoffersen og Fagdyrlæge Simon Grove har mange års erfaring med udførelse af orthopædkirurgiske operationer på hunde og katte.

Det er vigtigt, at man har adgang til det korrekte udstyr og velindrettede moderne operationsstuer. Derudover skal der være en personalebesætning som er uddannet til at kunne assistere de opererende dyrlæger.

Vejle Dyrehospital udfører mange forskellige former for knogleoperationer . Nogle med påsætning af metalplader, skruer, metal-gerclager.

Andre operationsteknikker med placering af brudstabiliserende metalpinde på hver sin side af knoglebruddet. (Biologisk osteosyntese ved anvendelse af ekstern transcutan fiksation ( SK ESF ).

Ortopædkirurgiske Knogleoperation vejle dyrehospital

Patella luksation hos hund (knæskal går af led)

Hvad er patella luksation ?

Patella luksation hos hunde er en låsning af knæskallen, som forårsages af at denne går af led. Knæskallen hjælper hunden med at bevæge bagbenet op og ned. En rask hund har altså en knæskal, som kan bevæge sig op og ned i takt med hundens bevægelser. Hvis knæskallen kan bevæge sig ud af sin fure enten mod indersiden (medialt) eller mod ydersiden (lateralt) kaldes dette patella luksation.
 
Diagnosen stilles via klinisk undersøgelse og eventuelt suppleres der med røntgenbilleder.
Medial patella luksation ses oftest hos de mindre racer, mens lateral patella luksation oftere forekommer hos de store racer. I sjældne tilfælde kan katte også lide af patella luksation.
Lidelsen betragtes som delvis arvelig, men kan også opstå, som følge af en skade. Dette kaldes traumatisk patella luksation.
 
 

Symptomer på patella luksation

·        Halthed på et eller begge bagben

·        Hunden trækker bagbenet op og går på tre ben

·        Hunden hinker

·        Nedsat lyst til at gå ture

·        Nedsat lyst til at hoppe

·        Akutte smerter i et eller begge bagben

 
 
 
 

Behandling

Hvis lidelsen er generende og forvolder smerter, behandles patella luksation med en operation. Operationen foregår i fuld narkose. Læs mere om narkose her
Vejle Dyrehospital udfører denne type operationer og vurderer i hvert enkelt tilfælde, hvilken operationsmetode, som skal benyttes.
 
For nogle patienter vil det være nødvendigt at flytte et knoglestykke på skinnebenets forkant. Derved korrigerer man knæsenernes længdegående retning, hvorefter dyret igen kan gå normalt. Andre gange er det tilstrækkeligt blot at foretage en kirurgisk fordybning af knæskallens glidefure samt en kirurgisk stramning af knæets løse ledbånd.
 
Vejle Dyrehospital modtager også henvisninger for denne type operation. Hvis du er i tvivl om du er henvist eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
 
 
 

Hvordan udvikler patella luksation sig?

Efter en vellykket operation er prognosen god. Ved hjemsendelsen modtager du vigtige instruktioner omkring det videre forløb samt genoptræning.
 
Vi anbefaler altid laser-terapi, genoptræning og specielle kosttilskud for, at opnå det bedste resultat af behandlingen.

Udvidet  sundhedsundersøgelse ved knoglebrud

I forbindelse med et pådraget knoglebrud kan der desuden være sket skader på andre organsystemer. Derfor vil det indlagt dyr altid få foretaget en udvidet  sundhedsundersøgelse inden operationen påbegyndes og vore klienter vil altid blive oplyst om de økonomiske konsekvenser af en operation/indlæggelse.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.

Vejle Dyrehospital; Alle hverdage : 8.00-17.00 : 7582 1600

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.