Bedøvelse af hund

En bedøvelse er faktisk ganske sikker, når der anvendes moderne opdaterede bedøvelsesmetoder.

På Vejle Dyrehospital har vi et veluddannet personale, som under narkosen/operationen udelukkende har til opgave at overvåge bedøvelsen af hunden.
Har du spørgsmål? Send os en besked.

Et sikkert narkoseforløb

På Vejle Dyrehospital får hunden ved bedøvelse lagt et såkaldt venekateter, som er tilgængelig under hele bedøvelsesforløbet. Et venekateter er en lille plast kanyle, som placeres i et blodkar, oftest på et af hundens forben. Ligeledes anlægges en trachealtubus – en slange i luftrøret således at der kan tildeles ilt og narkosegas.

Vi har indført forskellige sikkerhedsregler for at sikre en høj kvalitet og procedure ved bedøvelse.

Moderne bedøvelsesmidler og intensiv monitorering /måling af dyrets livsprocesser under hele bedøvelsesforløbet gør, at bedøvelsen bliver langt mere sikker end tidligere. På Vejle Dyrehospital er der altid mindst en veterinærsygeplejerske til at overvåge bedøvelsen, mens dyrlægerne opererer.

Før bedøvelsen af hunden

Først skal der foretages en regelret sundhedsundersøgelse af hunden. I vores eget laboratorium har vi også mulighed for at lave en såkaldt præanæstetisk blodprofil. Her kan der udtaget en blodprøve, som undersøges, før hunden bedøves. Dette gøres hos dyr eller operationer med øget narkoserisiko f.eks ved ældre eller syge dyr.

En sådan blodprøve vil hos ældre og syge dyr kunne afsløre, hvilke sikkerhedsmæssige tiltag, der eventuelt bør tages, når dyret bedøves. Hvis blodprøven ikke giver anledning til anmærkninger, kan dyret bedøves.

Bedøvelsen – behageligt og sikkert for hunden

Ved selve bedøvelsen sprøjter dyrlægen et bedøvelsesmiddel ind i venekateteret. Det får hunden til at slappe af og falde i en dejlig, behagelig søvn efter kun 10 sekunder.

Når bedøvelsen af hunden er sikker, bliver den bagefter tilsluttet selve bedøvelsesapparatet. Stille og roligt indånder hunden stoffet sevofloran eller isofloran. Det er nogle af de samme skånsomme bedøvelsesmidler, som også bruges, når mennesker skal bedøves.

Vi holder øje med præcise målinger

Den sovende hund får dernæst måle-elektroder på kroppen. De kan nøje registrere:

  • Vejrtrækningen
  • Pulsfrekvensen
  • Iltbalancen
  • Niveauet af kuldioxid
  • Blodtrykket

På den måde kan den bedøvelsesansvarlige hele tiden følge hundens bedøvelsesniveau og tilstand.

Er der bivirkninger ved bedøvelse af hunden?

Normalt er der ikke nogen særlige bivirkninger, efter at hunden er blevet bedøvet. Du kan opleve, at din hund virker mere træt eller er lidt urolig – og det er helt almindeligt. Narkosen kan i nogle tilfælde give hunden lidt kvalme. Det vigtigste er, at du holder øje og kontakter dyrlægen, hvis den får det dårligere.

Hos Vejle Dyrehospital kan vi hjælpe

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.

Hvis du har tillægsspørgsmål vedrørende sikker bedøvelse af hunde eller bedøvelse hos katte, så er du altid velkommen til at komme eller ringe til os.
Alle hverdage har vi åbent: 8.00 til 17.00 – Ring på 75 82 16 00

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.