Vejle Dyrehospital & Dyreklinik behandler også kaniner.

Her er noget info om kaniner og deres pasning og sundhed. Mere info om de enkelte behandlinger på nogle af de andre sider

En fuldvoksen kanin bliver typisk omkring 35 til 50 cm lang og vejer 1 til 2,5 kg afhængig af racen. Kaniner bliver typisk 5 til 9 år gamle og er ofte mest aktive ved aftentide og om natten, men nogle gange også om dagen.

Kaniner bliver kønsmodne allerede når de er 3 til 4 måneder gamle. I fangenskab skal kaninen helst være mindst 8 måneder gammel før den får sit første kuld. Drægtighedsperioden er 29-35 dage og kuldstørrelsen er 2 til 12 afhængig af racen.

Neutralisering reducerer kaniners teritorielle adfærd og artsfæller vil derfor blive langt mindre aggressive over for hinanden. desuden reduceres eventuel strinten samt risikoen for kræft i hunnernes reproduktionsorganer. Neutraliserede kaniner vil typisk blive mere rolige og meget nemmere at gøre tamme.

Det er bedst at holde kaniner i et større kombinationsbur med mulighed for ophold og leg både ude og inde. Et legehus lignende arrangement i direkte sammenhæng med et udendørs bur er en god ide`. Et sådant kaninbur skal mindst være 120 x 80 cm stort, men det er derudover fint, hvis kaninen dagligt har adgang til et endnu større legeområde.Foderrester og overskydende ekskrementer skal fjernes og der skal tildeles frisk vand hver dag. Derudover skal kaninburet omhyggelig rengøres ugenligt.

Kaniner elsker at grave underjordiske gangsystemer og er rigtig gode til at løbe. Det skal de derfor have mulighed for en gang imellem.Udendørs kaniner med gravemuligheder vil normalt slide kløerne tilstrækkelig. Ellers skal neglene klippes jævnligt. Pas på ikke at klippe ind til neglenes blodkar. Hvis man er i tvivl så lad en af vore veterinærsygeplejersker klippe kaninens negle.

Kaniner kan tilvænnes til at blive meget tamme så de kan løftes under brystkassen og på bagpartiet. Man bør ikke løfte kaniner hårdt i nakkeskinnet.

Kaniner spiser kun vegetabilsk føde som græs , urter , bark , rødder frø og frugt. De skal dagligt fodres med frisk hø af en god kvalitet. Giv desuden også gerne usprøjtede mælkebøtteblade , broccoli , rucola , kinakål og lignende. Der kan suppleres med rodfrugter som gulerødder og pastinak, men kun i små mængder et par gange om ugen. Kaniner sluger normalt deres friske ekskrementer ( bløde maveboller ) da disse indeholder livsvigtige nærringsstoffer som ikke optages første gang i kaninens fordøjelsessystem. Grene fra usprøjtede frugt-, pile- eller bøgetræer som kaninerne kan gnave i er med til at slide deres tænder på en god måde.

Kaniner lever i kolonier og skal helst have daglig kontakt med artsfæller. Dette kræver at kaninejeren gør overvejelser vedrørende pladsforholdene og vedrørende behovet for neutralisation ( Kastration / sterilisation ). Kontakt gerne en af vore veterinærsygeplejersker vedrørende råd og vejledning om dette.

Kaniner betragtes ofte fejlagtigt som gnavere fordi kaninens kraftige fortænder i over- og undermunden ligner gnavernes, men kaniner har et ekstra sæt mindre fortænder i overmunden. Fortænderne er rodåbne og vokser hele livet. Nogle kaniner kan få forvoksede tænder og holder så ofte op med at spise.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Bredballe, Vinding, Mølholm, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Midtbyen og Vestbyen. Kontakt Vejle Dyrehospital & Dyreklinik hvis du er tvivl om hvorvidt din kanin er syg.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.