Kastration af katte

Vejle Dyrehospital  højprioriterer sikker bedøvelse. Vi tilbyder således også ved kastration af katte den faglig mest optimal bedøvelsesprocedure.

Der foretages en kirurgisk fjernelse af testiklerne, hvorved dyrets testosteron-påvirkning ophører. Dette medfører at uønsket hankøns adfærd ophører. Kastration kan ligeledes komme på tale ved lidelser som kryptorchisme , cancer i testiklerne samt ved lidelser i blærehalskirtlen (prostata).
Katte:    
Ikke kastrerede hankatte vil meget ofte urinmarkere i hjemmet, hvilket giver store lugtgener. En udeløbende kat vil med stor sandsynlighed komme i slagsmål med vildkatte. Ofte medfører kattebid  operationskrævende bylder.

Katte kan kastreres fra de er 12 uger gamle, men oftest foretages kastrationen og øremærkningen når katten er 16 uger gammel. Dette i forbindelse med den anden  basisvaccination. Vejle Dyrehospital  anbefaler kastration af alle hankatte, der ikke skal bruges i avl.

Selve kastrationen:
På operationsdagen skal katten helst komme fastende, men må gerne have haft adgang til frisk vand. Katte under 6 måneder skal dog have adgang til foder indtil ejeren står op om morgenen. Ved indlæggelsen, der foregår imellem kl. 08.00 og kl. 09.00, foretager en af dyrlægerne en regelret sundhedsundersøgelse. Samtidig aftales det med en af veterinærsygeplejerskerne, hvornår katten må afhentes igen. Det er oftest imellem kl. 14.00 og 16.00.

Inden operationen gives katten lidt beroligende samt en smertestillende injektion. Derefter ilægges et venflon (en plastkanyle) i et lille blodkar på kattens ene forben. Det er igennem dette venflon dyrlægen indgiver et sovemiddel som virker efter 3 sekunder. Katten tildeles ilt og overvåges under hele forløbet. Læs mere om sikker bedøvelse.

Der foretages først en hårklipning og rengøring samt desinfektion af operationsfeltet. Den opererende dyrlæge iklædes sterilt operationstøj. Dyrlægen laver et ganske lille snit midt på pungen, hvor igennem begge testikler trækkes ud. Der bindes en knude på sædstrengen og på blodkarene med autoligatur – dvs. uden brug af fremmed suturmateriale. Pungen limes, hvorefter bedøvelsen slukkes. Der udarbejdes inden operationen en smerteplan for den konkrete kat, hvilket oftest indebærer at katten skal have smertestillende behandling i to til tre dage efter operationen. Der er med den her angivet metode yderst sjældent behov for at katten skal have påsat en krave , men ejeren skal dog holde øjen med at katten ikke slikker for meget til operationsstedet.

Opvågningen foregå i rolige og varme omgivelser, hvor en af vore veterinærsygeplejersker forestår selve overvågningen. Det er af sikkerhedsmæssige grunde vigtigt, at katten ikke er væsentlig påvirket af bedøvelsen når den hjemsendes. Derfor sendes kattene oftest først hjem om eftermiddagen. Den kastrerede kat skal holdes inden døre i mindst 1 døgn efter hjemkomsten. Ejeren instrueres ved hjemsendelsen grundigt af en af dyrlægerne eller veterinærsygeplejerskerne og personalet svarer meget gerne på spørgsmål samt rådgiver om relevant fodring mv. Der udleveres en sundhedsattest samt en skriftlig vejledning vedrørende  eventuel efterbehandling.

Da der ikke er anvendt suturmateriale som skal fjernes igen så skal katten normalt ikke til kontrol, men hvis noget bekymrer ejeren skal katten til kontrol på Vejle Dyrehospital. Dette er gratis i op til 10 dage efter operationen og inden for dyrehospitalets normale åbningstider.!

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn. Herunder Vejle Ø, Bredballe, Mølholm, Vinding, Urhøj, Søndermarken, Nørremarken, Fredericia, Horsens, Hedensted, Børkop, Kolding, Brejning, Jelling, Bredsten, Tørring, Daugård, Løsning.

Vi står altid til rådighed for dyreejere i hele Vejle og omegn.